Vijf grote bedrijven nemen de RECO eTrac elektrische werktuigdrager binnenkort als eersten in gebruik. Wie zijn zij, wat doen zij om hun CO2-uitstoot te verminderen en waarom kozen zij voor de RECO eTrac? We vragen het de bedrijven zelf.
Dit keer spreken we met Fred Lameijer, hoofd facilitaire zaken bij Dolmans Landscaping Group.

Over Dolmans Landscaping Group

‘Samen beter voor buiten’, zo luidt de slogan van groenvoorzieningsbedrijf Dolmans Landscaping Group. Aan de wieg van dit familiebedrijf, dat vorige maand haar 60e verjaardag vierde, stond de Limburgse hovenier Hub Dolmans. Hij startte in 1961 een eenmanszaak in de kleine loods achter zijn woning aan het Kerkplein in Bunde. Dankzij zijn ondernemende instelling groeide zijn klantenkring snel. Lameijer: “Hub was een echte vernieuwer, hij investeerde in nieuwe ontwikkelingen en specialismen. Zo haalde hij als eerste de Hydroseeder naar Nederland. Een leuk verhaal, Hub reisde hiervoor hoogstpersoonlijk naar Amerika om de machine op te halen bij de fabrikant.”

Ondernemersgeest

Die ondernemersgeest is gebleven, ook nadat Dolmans’ schoonzoon Erwin Janssen het bedrijf in 1996 overnam en de organisatie verder uitbouwde. Anno 2021 telt Dolmans Landscaping Group 13 vestigingen en meer dan 900 medewerkers in Nederland en België. Samen verzorgen zij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van groenvoorzieningen en bijbehorende civieltechnische projecten voor o.a. gemeenten, instellingen, woningbouwcoöperaties, bedrijven, recreatieparken en particulieren. De werkzaamheden variëren van het onderhoud van gemeentelijke plantsoenen en de aanleg van speelterreinen of bestrating tot de bestrijding van invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop.
Sinds enkele jaren is Dolmans klant bij Jean Heybroek. Lameijer: “Wij waren op zoek naar een partij die ons niet alleen goede machines, maar ook extra ondersteuning kon bieden. Jean Heybroek is een betrouwbare partner met een breed aanbod. Daarnaast bieden zij ons de mogelijkheid om het onderhoud en de service van de machines voor ons te verzorgen. Hiervoor hebben we onderhoudscontracten bij hen afgesloten.”

Sociaal gezicht

Fred Lameijer is sinds 2007 werkzaam bij Dolmans Landscaping Group. Als assistent bedrijfsleider van de Sociale Werkvoorziening Hoogeveen was hij persoonlijk betrokken bij de opzet van Dolmans Landscaping Noord in Beilen. Hierbij werden 120 medewerkers van de SW voor onbepaalde tijd bij Dolmans gedetacheerd. Het toont volgens Lameijer het sociale gezicht van Dolmans, dat maatschappelijk verantwoord ondernemen tot een integraal onderdeel van haar bedrijfsvoering heeft gemaakt. Lameijer: “We zijn ons zeer bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben voor onze leefomgeving. Naast dat we al het mogelijke doen om het milieu te beschermen, willen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kansen bieden om hun talenten in te zetten en uit te bouwen. We zijn hiervoor landelijk erkend met het PSO 30+ certificaat. Het leuke is dat je meestal ziet dat mensen meer kunnen als ze de goede tools krijgen aangereikt en kunnen samenwerken in een regulier team.”

Elektrificatie

Dolmans zet volop in op CO2-reductie en heeft hiervoor een strategisch plan opgesteld. Lameijer: “Onze doelstelling is om de CO2 uitstoot jaarlijks met 2,5% te reduceren en in 2023 met 12,5% ten opzichte van 2018. We scoren 5 op de prestatieladder en hebben de doelstellingen tot nu toe ruimschoots gehaald. Hiervoor kopen we onder andere stroom in uit 100% Hollandse wind, investeren in duurzaam materieel en maken we voor de rest zoveel mogelijk gebruik van brandstoffen die minder CO2 uitstoten zoals HVO (Hydrotreated Vegetable Oil – red.).”
In 2014 startte Dolmans met de inzet van de eerste elektrische machines. Lameijer: “Als eerste stap hebben we het kleine gereedschap zoals heggenscharen, bosmaaiers en kettingzagen vervangen door accugereedschap. Dat is ook een stuk minder belastend voor onze medewerkers: zij hebben nu geen last meer van uitlaatgassen in het gezicht en hoeven nu ook niet de hele dag met een zware en trillende machine in hun handen te staan.” Er zijn meer voordelen. Lameijer: “Als je in de zomer om zeven uur ’s-ochtends een motorheggenschaar aan slingert, word je heel populair! Met de accuvariant hoor je alleen het geluid van de scharen. Een mooi bijkomend voordeel is de kostenreductie.”

Slijptol

Inmiddels is ook een deel van het wagenpark elektrisch. Lameijer vertelt met trots over de eCrafter bedrijfswagens. Op initiatief van Dolmans werden deze door de fabrikant aangepast zodat ze gebruikt konden worden voor het transport van materieel. Lameijer: “De eerste elektrische Crafters waren gebouwd voor gebruik door pakketdiensten, daar hadden wij natuurlijk niets aan. ‘Zet de flex (slijptol – red.) erin, haal de achterkant eraf en maak er een kiep- en laadbak van’ hebben wij gezegd. In eerste instantie was iedereen sceptisch, wij moesten dan ook veel moeite doen om dit voor elkaar te krijgen. Nu is iedereen laaiend enthousiast en wordt deze wagen door Volkswagen in heel Europa aangeboden.”

RECO eTrac

Voor de inkoop van groot materieel als werktuigdragers geldt bij Dolmans ‘elektrisch, tenzij’. De participatie als early user van de RECO eTrac was voor Dolmans dan ook vanzelfsprekend. Lameijer: “Wij zijn erg enthousiast over deze elektrische werktuigdrager. Het prototype hebben we mogen testen in Amsterdam. Onze jongens waren erg te spreken over de machine en zagen er heel veel mogelijkheden voor. Zij gaan de RECO eTrac hier dan ook als eersten inzetten, onder andere voor borstelwerk en het onderhoud van verhardingen in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De Gemeente Amsterdam en Dolmans Wieringen Prins hebben bij het afsluiten van deze overeenkomst gezamenlijk de ambitie uitgesproken om zo snel mogelijk de stap naar emissieloos werken te maken. Deze elektrische werktuigdrager kan veel taken overnemen van traditionele machines die nu nog op diesel of HVO draaien. Met de inzet van deze machine zetten we dan ook weer een flinke stap in de juiste richting. ”