Interview met Van de Haar Groep over de RECO eTrac

Michael Eshuis is werkvoorbereider bij Van de Haar Groep
1 juni 2022

Interview met Van de Haar Groep over de RECO eTrac

Steeds meer Nederlandse bedrijven en gemeenten werken met de RECO eTrac elektrische werktuigdrager. Wie zijn zij, wat doen zij om hun CO2-uitstoot te verminderen en waarom kozen zij voor de RECO eTrac? We vragen het de bedrijven zelf. Dit keer spreken we met Michael Eshuis en Peter van de Haar, respectievelijk werkvoorbereider en directeur bij de Van de Haar Groep.

Over Van de Haar Groep

Van de Haar Groep is al bijna 75 jaar actief in groen, infra en sport. Bij dit aannemersbedrijf uit Wekerom werken ruim 80 vakmensen dagelijks aan de aanleg, het herstel en het onderhoud van de buitenruimte. Directeur Peter van de Haar: “We werken met name voor gemeentelijke overheden en grotere instellingen, dus vaak op basis van bestekken. Met onze lange historie hebben we natuurlijk veel ervaring. Maar naast ons vakmanschap onderscheiden we ons ook door continu te innoveren. Dit doen we door de machines die we gebruiken aan te passen om dingen beter te doen, door slimmere werkmethodes te bedenken of door oplossingen te bedenken voor onze opdrachtgevers. Zo zijn wij ook grondlegger van de WAVE [heetwatermachine – red.], al zijn we inmiddels al enige jaren geen machinebouwers meer en richten we ons nu volledig op het realiseren en beheren van buitenruimtes.”

Niveau 5

Met niveau 5 staat de Van de Haar Groep op de hoogste trede van de CO2-prestatieladder. Duurzaamheid staat bij het bedrijf dan ook voorop. Van de Haar: “We proberen alles zo duurzaam mogelijk te hebben mits het reëel, werkbaar en betaalbaar is. Een lastige balans want nog niet alles is beschikbaar of volledig uitontwikkeld. Aan de andere kant prikkelt dit ons ook om te pionieren. We willen graag in elk segment op zijn minst iets elektrisch hebben zodat onze mensen er alvast aan kunnen wennen. Bij de overstap van traditionele machines naar elektrisch zien we namelijk in het begin veel weerstand bij onze mensen, ze moeten ermee leren omgaan. Dit merkten we eerder ook bij de overstap naar elektrische auto’s en ander materieel. De grap is: als mensen de stap eenmaal hebben gezet, worden ze er helemaal verliefd op en willen ze nooit meer anders.” Werkvoorbereider Michael Eshuis: “Het is voor iedereen toch even wennen, of het nou om een elektrische auto gaat of een andere elektrisch voertuig: je hebt geen trillingen meer, geen geluid meer van de motor, geen brandstofgeur… Bijna iedereen heeft in het begin enige weerstand. Maar wie eenmaal gewend is, wil niet meer terug.”

RECO eTrac

Begin dit jaar zetten Van de Haar Groep een nieuwe stap in de elektrificatie van het materieel met de ingebruikname van de RECO eTrac, geleverd door Machinehandel Bruntink te Voorst. Van de Haar: “Het is voor ons een bijzondere aankoop. Normaal gesproken handelen onze inkopers dit af maar in dit geval heb ik me er zelf mee bemoeid, ik vind dit mooi! We doen veel integrale bestekken: compleet wijkonderhoud voor gemeentes. Dan heb je binnen je werkpakket een goede en betrouwbare borstelmachine nodig om bedrijfszekerheid te hebben. Toen bleek dat onze vorige borstelmachine niet meer inzetbaar was stonden we voor de keuze: wat gaan we ermee doen, gaan we leasen of kopen we zelf een nieuwe machine? Uiteindelijk hebben we tot de aanschaf van de RECO eTrac besloten. Echt wel een stap: een machine van deze orde van grootte moet eigenlijk continu draaien om bedrijfseconomisch rendabel te zijn en dat is nu nog niet het geval. Toch hebben wij het gedaan, want met de RECO eTrac halen we een duurzame, stabiele en goede machine in huis die ook nog een keer kan stilstaan en waarmee we kunnen leren. Tegelijkertijd zijn we volop aan het onderzoeken wat we nog meer aan de machine kunnen hangen en wellicht kunnen ontwikkelen.” Eshuis: “De eerste stap is de combinatie met de Keckex stoom- en heet water unit, we zullen hiermee ook onkruid gaan bestrijden.”

Opladen

Op dit moment wordt de RECO eTrac ingezet bij onkruidbestrijding op verhardingen in de gemeenten Utrecht en Arnhem en op de onderstations van elektriciteitsbedrijf Qirion. Ook deze elektrische machine vraagt wat gewenning bij de medewerkers. Eshuis: “We hebben verschillende gebruikers op verschillende locaties op de werktuigdrager zitten, zij moeten dus allemaal weten waarin de machine verschilt van de werktuigdragers waarmee ze gewend waren te werken. Zo kun je een traditionele machine met 10% brandstof bij wijze van spreken een maand laten staan en dan staat hij nog steeds op 10%. Maar een elektrische machine moet je na een dag werken opladen anders is hij de volgende dag leeg. Een vaste machinist maakt deze fout in het begin één keer en daarna nooit meer. Want hij leert zichzelf aan: eind van de dag machine wegzetten, stekker in het stopcontact. En dan is er niks aan de hand.” Van de Haar: “Dit is de reden dat wij graag in elk onderdeel van ons bedrijf iets elektrisch willen hebben lopen, zodat we er allemaal aan wennen en met de stroom meegaan.”

Acht uur werken

De machinisten van Qirion, gemeente Utrecht en gemeente Arnhem hebben inmiddels allemaal met de RECO eTrac gewerkt. Van de Haar: “We staan nog maar aan het begin van het seizoen maar zijn op dit moment dik tevreden. Het is een fijne machine die doet wat hij moet doen en we zien dat hij acht uur kan werken op een dag. Doordat hij een van de eersten in zijn nieuwe segment is, zijn sommige aanbouwwerktuigen nog in ontwikkeling. Daar lopen we soms tegenaan omdat we de RECO eTrac ook graag op andere vlakken willen gebruiken dan alleen als borstelmachine. Maar dat hoort bij pionieren.” Eshuis: “Wij vinden dat leuk, we zijn er zelf ook redelijk op ingesteld om zo te werken.” Van de Haar: “Natuurlijk is dit niet de enige reden, we zijn geen filantropische instelling. Uiteindelijk moet het ook bedrijfseconomisch haalbaar zijn. Maar we weten dat we met deze elektrische werktuigdrager klaar zijn voor de volgende stap.”

‘Als mensen de stap eenmaal hebben gezet, worden ze er helemaal verliefd op en willen ze nooit meer anders.‘

Houd mij op de hoogte!

Graag houden wij u op de hoogte van de
ontwikkelingen. Meld u aan voor onze updates,
zodat we u snel kunnen informeren.

Ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen verschillende dochterbedrijven van Royal Reesink.

Jean Heybroek en Reesink Turfcare BE zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de RECO eTrac in Nederland en België.
Heeft u belangstelling of vragen, neemt u dan contact met ons op:

The Nederland

Jean Heybroek BV
Arne van der Valk
+31 6 51986502
avdvalk@jeanheybroek.com
www.jeanheybroek.com

Belgium

Reesink Turfcare BE BV
Jonas Meulebrouck
+32 476 881506
jonas.meulebrouck@reesinkturfcare.be
www.reesinkturfcare.be

Denemarken

Reesink Turfcare DK
Carsten Brandt
+45 40 16 73 74
carsten.brandt@reesinkturfcare.dk
www.reesinkturfcare.dk